Starta band – bli ett framgångsrikt hårdrocksband

Här har vi samlat all information om att starta ett hårdrocksband. Vi hjälper dig att komma igång och tipsar om hur ditt band kan få finansiellt stöd på vägen.

Hur startar jag ett hårdrocksband?

Drömmen om de stora scenerna och att kunna leva på musiken börjar med att starta ett hårdrocksband. Tre grundläggande saker krävs för att ditt band ska starta kunna upp sin verksamhet. Bandmedlemmar, en relpokal med instrument och tillbehör samt låtar – det vill säga själva musiken.

Det är bra att vara ivrig, målmedveten och ha höga ambitioner. Men det är också sunt att vara förberedd på att ingenting sker automatiskt och att det inte finns några genvägar till framgång. Ska ni bli ett nytt och känt hårdrocksband och kröna stora framgångar är det hårt arbete som gäller.

Många attraheras dock av att spela i ett band enbart för musiken skull och för att de tycker att det är roligt. Musik är ett utmärkt sätt att kanalisera kreativitet på och att få umgås med personer som är intresserade av samma sak. Nämligen att få spela musik tillsammans.

Ett tips i sammanhanget om du verkligen vill satsa på en professionell karriär är att registrera ett företag inom musik. Inte minst för att säkra upp framtida inkomster genom upphovsrätt till de låtar som du producerar. Då har du rätt till ekonomisk ersättning om någon vill använda sig av din musik.

3 första stegen för att komma igång med ditt hårdrocksband

  • Värva bandlemmar som delar ditt intresse för musik.
  • Få tag i en replokal ni kan använda för att öva.
  • Investera i de instrument och ljudanläggningar ni behöver.

1. Värva bandmedlemmar

Kanske har du och dina kompisar redan planer på att börja spela musik, men var inte orolig om du saknar kontakter. På nätet finns många forum och communities där du kan annonsera efter nya bandmedlemmar. Kom ihåg att du sällan är ensam om idén att vilja starta ett band.

2. Få tag i en replokal

Bandet måste ha tillgång till en replokal där ni kan samlas för att kunna öva, öva och öva. Om ni inte själva har en tillgänglig källare eller ett garage kan du undersöka möjligheten att hyra. Tänk på grannarna och att ljudisoleringen är viktig – ni kommer att behöva föra oväsen.

3. Investera i instrument och ljudanläggning

Utan instrument blir det ingen musik. Gitarrer, trumset och mikrofoner är några exempel på den utrustning ni kommer att behöva i ert band. Även PA-system, mixer och förstärkare är nödvändigt. En del föredrar digitala trumset tack vare ljudnivån, men det är också ett dyrare alternativ.

Vad krävs ekonomiskt för att starta ett band?

Ett band som startar från grunden behöver göra flera investeringar. Det är inte ovanligt att initiala kostnader för replokal, instrument och ljudanläggning går på 20 000 – 30 000 kronor totalt. Ett ekonomiskt perspektiv är därför viktigt att ha med sig när du vill förverkliga dina musikdrömmar.

Nödvändiga investeringar när du ska starta ett band

  • Hyra för replokal cirka 1 000 – 3 000 kronor (beroende på stad).
  • Trumset cirka 3 000 – 8 000 kronor.
  • Elgitarr och förstärkare cirka 2 000 kronor
  • Bas och förstärkare cirka 2 000 kronor
  • PA-system cirka 7 000 – 10 000 kronor.
  • Mixer cirka 1 000 kronor.

Hur kan jag finansiera mitt hårdrocksband?

Även om det kostar mycket pengar att starta ett hårdrocksband finns det flera alternativ värda att undersöka som kan hjälpa dig att dra ned på kostnaderna. Både vad gäller lokalen där ni kommer att utöva er musik och de materiella investeringar ni behöver göra.

Om du redan har en tillgänglig lokal kan du kapa dina hyreskostnader. Det går annars att söka bidrag för att få hjälp med lokalhyran, till exempel från Studieförbundet eller Kulturrådet. Från den senare kan du även söka andra typer av bidrag, till exempel för produktion och konserter.

Ett annat tips för att få hjälp med att finansiera ditt hårdrocksband är att låna pengar med låg ränta. Fördelen är då att du får tillgång till finansiella medel snabbt och kan sätta igång direkt med verksamheten. Jämför dock noga villkoren i förväg och ta inte lån som du inte kan betala tillbaka.

About Ivar Blomqvist

Lämna en kommentar

Previous

Alla avgifter med ett kreditkort – en komplett lista