Allt om kristen hårdrock

I den här artikeln pratar vi mer om vad kristen hårdrock är samt dess historik, och vi uppmärksammar även ett flertal kristna hårdrocksband som är populära världen över.

 

Vad är kristen hårdrock?

Kristen hårdrock eller kristen metal är en subgenre inom hårdrocken, vars låttexter handlar om kristendom. Kristen hårdrock skiljer sig även världen över, då den nordiska delen av subgenren i regel är mer personlig och med mindre fokus på konvertering i jämförelse med amerikansk kristen hårdrock.

 

Kristen hårdrock – en kort historik

Kristen hårdrock kom till på 60-talet i samband med att Jesusrörelsen tog vid, där kristna hippies med ett stort musikintresse skapade Jesusmusik. Det var i Kalifornien och Los Angeles som Jesusmusiken slog igenom i första skedet, då musiker som redan spelade metal blev kristna och därmed skapade nya låttexter med ett kristet tema.

Larry Norman gav år 1969 ut det första kristna rockalbumet varpå de kristna rockgrupperna Agospe, Gospel Hard Rock och Victims of Tradition följde efter i början på 70-talet.

Kvaliteten var dock relativt medioker fram till på 90-talet, då de kristna rockbanden tidigare främst använt sig av generiska riff samt relativt klichéartade texter. Den kvalitetshöjning som gjorde sig gällande på 90-talet ledde dock till att kristen hårdrock blev populär att lyssna på även för gemene man.

Det första svenska kristna hårdrocksbandet var Veni Domine, som spelade så kallad ”Doom Metal” med kraftfulla låttexter som främst handlade om domedagen.

 

Vad är unblack metal?

Unblack metal är en subgenre inom den kristna hårdrocken som beskrivs som en motreaktion till satanistisk musik, främst satanistisk rock. Låttexterna handlar i mångt och mycket om att ljusa, eller kristna krafter besegrar ondska i form av satanism och djävulsdyrkan.

 

Kristna inslag i mainstream-hårdrock

Det är svårt att dra en absolut gräns gällande vad som kan kallas regelrätt kristen hårdrock. Detta då kända rockband såsom Slayer, Linkin Park, Megadeath och Iron Maiden har minst en kristen medlem, och ett flertal av bandens låtar dessutom har ett kristet eller andligt tema.

 

5 av världens mest kända kristna hårdrocksband

  1. Skillet: Ett amerikanskt kristet rockband.
  2. Thousand Foot Crutch: Ett kanadensiskt kristet rockband.
  3. Red: Ett kristet rockband från USA.
  4. Resilient K: Ett kristet rockband från Ohio, USA.
  5. Blindside: Ett kristet rockband från Stockholm.

Nedan pratar vi mer om de kristna rockband som precis nämnts i större detalj. Alla fakta är inhämtade från Last.fm.

 

Läs mer: Vi är Sveriges största fan-hemsida för Bloodbound

 

1. Skillet (från Memphis, USA)

Skillet grundades år 1996 och har varit aktiva strax över 25 år. Bandet består av sångaren John Cooper samt gitarristen Ken Steorts, som båda tidigare spelat i andra kristna rockband. Skillet spelar i huvudsak progressiv rock med kristet tema.

 

2. Thousand Foot Crutch (från Ontario, Kanada)

Thousand Foot Crutch grundades år 1997 och består av Trevor McNevan, Joel Bruyere och Steve Augustine. Det var först i slutet av 00-talet, när de varit aktiva i cirka 10 år, som de slog igenom ordentligt. De har med sina senare låtar toppat listor för kristna band och även placerat sig högt upp på den renommerade Billboardlistan.

 

3. Red (från Nashville, USA)

Red grundades år 2004 och består av gitarristen Anthony Armstrong, basisten Randy Armstrong och sångaren Michael Barnes. De spelar i huvudsak alternativ rock samt hårdrock, och den låt som summerar gruppens måtto på bästa sätt är ”Why Should the Devil Have All the Good Music?”.

 

Tips: Lär dig mer om finsk hårdrock

 

4. Resilient K (från Ohio, USA)

Resilient K grundades år 1998 och består av Matt Thiessen (sång, gitarr och piano), Brian Pittman (basgitarr) och and Matthew Hoopes (gitarr). Gruppen har i skrivande stund släppt nio album, varav två har ett tydligt kristet tema. Deras musikstil påminner i sin tur om en blandning mellan alternativ rock och pop.

 

5. Blindside (från Stockholm, Sverige)

Blindside är ett kristet rockband från Stockholm som i huvudsak spelar alternativ rock, men deras musik har i somliga fall även tydliga inslag av jazz. Bandet grundades 1994 och släpper i regel ett nytt kristet album vartannat år. De söker just nu efter ett passande skivbolag, men när det problemet är ur världen kommer än ny skiva släppas i form av ”The Black Rose”.

Nedan kan du ta del av en av Blindsides mer populära låtar, Invert.

About Ivar Blomqvist

Lämna en kommentar

Previous

Så skaffar du ringsignaler med hårdrock

Ny hårdrock: Nya samt kända hårdrocksband

Next