Allt om finsk hårdrock

Finländsk rock, som även kallas för soumirock och finnrock, växte fram under 1950-talet och är populär än idag. Många finska rockband framför sina låtar på finska, men det finns även finska rockband som slagit igenom internationellt.

 

Finsk hårdrock – en kort historik

Den finska hårdrocksscenen blev allt mer populär under 1950- samt 1960-talet, och det var på den tiden vanligt att de finska rockgrupperna sjöng covers på internationella hitlåtar som översatts till finska. Detta då hårdrocksscenen vid denna tidpunkt var relativt blygsam till sin storlek.

Eero och Jussi Raittinen, som påbörjade sina rockkarriärer i slutet av 1960-talet tillsammans med band såsom Jormas, Topmost och Ernos, är två av de första ikonerna inom finsk hårdrock. Utöver detta gjorde det brittiska hårdrocksbandet Renegades stor succé i Finland under 1960-talet.

 

Tips: Lär dig mer om Hårdrock mot rasism

 

Det var i synnerhet Helsingfors som räknades in som Finlands rockcentrum, och skivbolaget Love Records var ett av de första inhemska skivbolagen som vågade satsa på hårdrocksband.

Gruppen Suomen Talvisota ses även som det viktigaste bandet inom den finska rockkulturen och deras enda album, Underground-Rock, som släpptes 1970 gav inspiration till ett flertal efterföljande populära finska rockband såsom Apollo och Blues Section.

 

Internationella framgångar inom finsk rock

Det progressiva rockbandet Tasavallan Presidentti höll under 80-talet på att slå igenom i Europa, men de lyckades dock aldrig med bedriften att slå igenom internationellt. Det blev i stället glamrockbandet Hanoi Rocks som slog igenom på stort utanför Finland under slutet av 80-talet.

Hanoi Rocks är ett av Finlands mest internationellt kända rockgrupper någonsin, och har varit en inspirationskälla för band som lyckats än bättre inom glamrockgenren likt Guns N’ Roses.

 

4 finska rockband som slagit igenom internationellt

  1. Leningrad Cowboys: Nådde en viss internationell popularitet inom mainstreamrock-nischen
  2. 22-Pistepirkko: Ett indierockband som haft kultstatus i både Holland och Tyskland
  3. HIM: Spelar något som de själva kallar för ”love metal”, och deras mest populära album har toppat albumlistorna i nästan hela Europa.
  4. Lordi: Vann Eurovision Song Contest 2006 när de lyckades blanda metal med Eurovision.

 

Populära finska rockfestivaler

Provinssirock är Finlands största och mest internationellt kända rockarrangemang. Festivalen anordnas i juni varje år och tar plats på en finsk ö i Seinäjoki. Bland de mest kända artisterna som deltagit på Provinssirock kan man räkna in Foo Fighters, Linkin Park, Paramore samt The Sounds.

 

Tips: War of Dragons är ett av Bloodbounds mest populära album

Utöver Provinssirock är även de nedanstående festivalerna populära.

 

6 populära rockfestivaler i Finland

  1. Ankarrock: Tar plats i Vanda och anordnas i juni varje år. Inträdet är dessutom kostnadsfritt.
  2. Rockoff: Anordnas på Åland, på Mariehamns torg.
  3. Ruisrock: Anordnas i Åbo, och det är främst rock- och metalband som deltar.
  4. Rockperry: Anordnas i Vasa, och förutom rock- spelas även pop.
  5. Sauna Open Air Festival: Tar plats i Tammerfors, och det är bara metal som spelas.
  6. Tuska Open Air: Tar plats i anslutning till Helsingfors, på ett före detta industriområde. Även här är det enbart metal som gäller.
About Ivar Blomqvist

Lämna en kommentar

Previous

Vad är Hårdrock mot rasism?

Så skaffar du ringsignaler med hårdrock

Next