Vad är Hårdrock mot rasism?

Hårdrock mot rasism är en rörelse som grundades år 2014 med mål att rädda hårdrocken från rasism, sexism och homofobi. Initiativtagaren till rörelsen heter Emelie Draper, som själv menar att hela subkulturen riskerar att rasera om rasism och intolerans får chans att slå rot.

Med banderoller såsom ”För att vi alla är lika inför död och kaos. Enas i hårdrock, inte i ursprung” förtydligar hon vikten av att alla ska kunna gå på hårdrockskonserter, oavsett ursprung eller sexuell läggning. Till SVT säger hon även att några av hennes kompisar med invandrarbakgrund blivit ombedda att lyssna på hiphop i stället för att gå på hårdrockskonsert.

 

Tips: Lär dig mer om Bloodbounds album War of Dragons

 

Ljummet mottagande på Facebook

Hårdrock mot rasism har i skrivande stund cirka 6 000 följare på Facebook, men det initiala mottagandet var stundtals ljummet: ”Låt bli hårdrocken. Kan ingenting få vara ifred från sånt här? Frågade sig en Facebookmedlem år 2014.

Emelie menar dock att hon inte ser en mer politiserad hårdrock som negativt, då hon anser att det är viktigare att rocken förblir fri från diskriminering. Hon förstår själv att anhängare av rock i regel inte har något intresse för politik, men väljer helt sonika att strunta i den kritiken.

 

Hårdrock mot rasism var aktiva under Metoo

År 2017, när #Metoo-uppropet nått sin kulmen, var Emelie och hennes organisation en av initiativtagarna till #Killtheking. #Killtheking hade som mål att uppmärksamma hur kvinnor behandlas inom rocksfären, och pekade på ett flertal missförhållanden.

Emelie anser även att våldtäkter, övergrepp samt sexuella trakasserier är normaliserat inom somliga kretsar inom hårdrocken. Hon har enligt egen utsago många anhängare som sympatiserar med henne och organisationen, även om alla inte delar hennes mer destruktiva bild av hårdrocksartister och hårdrockfans.

Initiativet #Killtheking undertecknades av sammanlagt 1 381 hårdrockare, och förutom Hårdrock mot rasism var även Heavy Metal Action Night involverade i #Killtheking-rörelsen.

 

Hårdrock mot rasism ska fungera som en kvalitetsmärkning för hårdrock

Hårdrock mot rasism fungera på samma sätt som för Svanen-märkningen, fast för hårdrock i stället för tvättmedel och potatischips. Festivaler, arrangörer samt skiv- och merch-butiker har alla möjlighet att använda sig av Hårdrockare mot rasism-loggan för att ge en signal om att de inte accepterar vare sig rasism, sexism eller homofobi.

 

Tips: Så laddar du ner ringsignaler med hårdrock

 

Vi står helt bakom initiativet Hårdrock mot rasism, även om vi har förståelse för att somliga tycker att hon svartmålar hårdrockfans med en lite allt för bred pensel.

About Ivar Blomqvist

Lämna en kommentar

Previous

Bloodbound och albumet War of Dragons

Allt om finsk hårdrock

Next