De mest värdefulla LP-skivorna med eller utan hårdrock | Full lista

LP-skivor har återigen blivit populära efter att de yngre generationerna fattat tycke för vinylskivor. När det kommer till hur mycket en LP-skiva är värd säger tumregeln; ju färre exemplar som tillverkats, desto mer värdefull är LP-skivan.

I den här artikeln berättar vi mer om 7 av världens mest värdefulla LP-skivor, varav många har temat rock.

 

Läs mer: Så skaffar du ringsignaler med hårdrockstema.

 

7 av de mest dyrbara LP-skivorna

  1. Elvis Presley | That’s All Right (1954): Kostar cirka 3 500 kr.
  2. The Thirteenth Floor Elevators (1966) | Reverbaration: Kostar cirka 3 500 kr.
  3. The Beatles | Yesterday and Today (1966): Kostar cirka 120 000 kr.
  4. The Rolling Stones | Street Fighting Man (1968): Kostar cirka 145 000 kr.
  5. Bob Dylan | The Freewheelin Bob Dylan (1963): Kostar cirka 280 000 kr.
  6. Prince | The Black Album: Kostar cirka 340 000 kr.
  7. The Beatles | The Beatles (1963): En LP med ett lågt serienummer kostar uppemot 550 000 kr.

Nedan pratar vi mer om de värdefulla LP-skivor som precis nämnts i större detalj.

 

Tips: Om du vill köpa begagnade lp skivor, då är Dirty Records GBG en bra resurs.

 

1. Elvis Presley och albumet That’s All Right

Det här albumet publicerades är 1954, efter att Elvis spontant gjort en egen tolkning av Arthur Crudups klassiska låt ”That’s All Right, Mama”. Enligt somliga är det här den första rockskivan någonsin, och du kan få uppemot 3 500 kronor för den såvida skivan är i perfekt skick.

 

2. The Thirteenth Floor Elevators och albumet Reverbaration

Det psykedeliska rockbandet Thirteenth Floor Elevators släppte år 1966 det populära albumet Reverbaration. Albumet blev en stor inspirationskälla för kommande band inom samma genre, men då sångaren i Thirteenth Floor Elevators led av paranoid schizofreni blev deras diskografi en kort sådan.

En LP-skiva med albumet Reverbaration är i skrivande stund värd cirka 3 500 kronor.

 

3. The Beatles och albumet Yesterday and today

The Beatles-skivan Yesterday and Today är värd cirka 120 000 kronor. Men inte för musiken, utan för att fodralet är osmakligt. Mer specifikt poserar bandmedlemmarna i ett slakteri ihållandes huvudlösa dockor. Skivbolaget köpte dock tillbaka merparten av de opassande skivomslagen innan de hann säljas till kunder.

Men om du fått tag på ett exemplar som inte köptes tillbaka, då sitter du på en riktig guldklimp.

 

4. The Rolling Stones och albumet Street Fighting Man

The Rolling Stones släppte en specialversion av albumet Street Fighting Man år 1968, föreställandes ett par poliser som helt obrytt misshandlar ett flertal demonstranter. Men då det blev kravaller vid demokraternas partimässa samma år fick skivbolaget kalla fötter varpå de köpte tillbaka skivorna.

Om du äger ett Street Fighting Man-album med det kontroversiella omslaget kan du räkna med att få cirka cirka 145 000 kronor för det vid en auktion.

 

5. Bob Dylan och albumet The Freewheelin Bob Dylan

Bob Dylan släppte år 1963 albumet The Freewheelin Bob Dylan, som i sig inte är värt många kronor. Men om du äger någon av de cirka 20 feltryckta upplagorna med fyra låtar som egentligen skulle ha tagits bort, då kan du få cirka 280 000 kronor för albumet vid en auktion.

Om du äger ett av dessa Bob Dylan-album kan du kontrollera huruvida du har en feltryckt kopia eller inte genom att granska serienumret. Om numret slutar på -1A, då äger du en mycket dyrbar LP-skiva.

 

6. Prince och albumet The Black Album

Efter att Prince producerat The Black Album och skivbolaget tryckt upp albumet i 500 000 exemplar, då ångrade sig Prince. Albumet är ren ondska! Ska han ha sagt i samband med att han varit högre än Turning Torso i Malmö. Prince betalade själv för att skivbolaget skulle förstöra skivorna, vilket de också gjorde.

Men då bland annat pressen fått ta del av förhandskopior kunde inte samtliga LP-skivor kasseras. De The Black Album-skivor som fortfarande är på vift är därmed värdefulla, och går i dagsläget för cirka 340 000 kronor på en auktion.

 

Tips: Lär dig mer om kristen hårdrock

 

7. The Beatles och albumet The Beatles

The Beatles åttonde album som helt sonika heter The Beatles är värt cirka 550 000 kronor, men bara om du äger den första LP-upplagan som inleds med serienumret A0000001. Du kan dock skratta dig lycklig även om du har ett något högre serienummer, då LP-skivan med A0000023 såldes för cirka 100 000 kronor år 2012.

Hur mycket är en LP-skiva värd?

Även om det finns dyra LP-skivor är dessa som så mycket annat massproducerade i stora upplagor. En LP-skiva som tillverkats i många upplagor har i regel ett värde på cirka 20 till 100 kronor. Det är först när det rör sig om unika LP-skivor som dess värde ökar markant.

About Ivar Blomqvist

Lämna en kommentar

Previous

Ny hårdrock: Nya samt kända hårdrocksband

Alla avgifter med ett kreditkort – en komplett lista

Next